De mogelijkheden van Internet of Things

Internet of Things is een woord dat je momenteel vaak tegenkomt. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in én wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Bond for web solutions praat u in dit artikel bij over dit actuele onderwerp. 

Bij het begrip Internet of Things rijst al snel de vraag op om welke ‘dingen’ het dan gaat? Het antwoord op deze vraag is veelomvattend. De ‘dingen’ zijn allereerst in te delen in sectoren: thuis, retail, transport, zorg, overheid, gebouwen, wearables en de bebouwde omgeving.

Voorbeelden genoeg
Denk thuis aan zaken als de slimme thermostaat en beveiligingscamera’s, welke op afstand met een bijpassende app bediend kunnen worden. Op stations en in winkels waar bewegingen van bezoekers nauwkeurig worden gemeten. Een pakketje, niemand is meer verbaasd dat we deze over de gehele wereld kunnen volgen. Denk ook aan de zorg, waar dagelijks diabetesmetingen of hartslagmonitoring op afstand worden uitgevoerd; een zeer efficiënte toepassing.

Gebouwen kunnen airco- en ventilatiesystemen aansluiten op het Internet of Things. Bij wearables valt te denken aan speciale horloges, motion trackers en bedrijfspasjes die in contact staan met internet. In de bebouwde omgeving bieden onder andere lucht- en geluidmetingen, de vuilcontainer in jouw straat en straatverlichting mogelijkheden voor connectie met het internet.

Het interessante van het Internet of Things is dat het leidt tot verrassende nieuwe koppelingen tussen bestaande diensten, technologieën en applicaties. Dit biedt weer ruimte voor creatieve oplossingen, diensten én nieuwe inkomstenbronnen.

Creatieve oplossingen
Voor bedrijven lijkt Internet of Things de volgende technologische trend te worden. Er zijn drie manieren waarmee Internet of Things voordeel kan opleveren: 1) verlagen operationele kosten; 2) verhogen van de productiviteit en 3) uitbreiding naar nieuwe markten en ontwikkelen van nieuwe producten of creatieve oplossingen. Voor overheden lijkt een productiviteits- stijging of het verlagen van kosten voor de hand te liggen. Ook het vergemakkelijken of verhogen van kwaliteit van leven voor burgers valt hieronder. En de verzamelende informatie is allemaal te volgen via een eigen app.

Cijfers
Het gaat bij Internet of Things om een explosieve ontwikkeling: naar verwachting zijn er in 2020 34 biljoen(!?) apparaten verbonden met het internet. Ter vergelijking: dat waren er eind 2015 nog geen 10 biljoen. Van alle apparaten in 2020 zijn er 70% Internet of Things apparaten en zijn er 30% meer traditioneel zoals computers, telefoons etc. Zaken als goedkope sensoren, betaalbare bandbreedte, mobiel gebruik en vrijwel overal aanwezige mogelijkheden tot draadloos verbinden dragen bij aan de opkomst van Internet of Things.

Nieuwe uitdagingen
De nieuwe verbondenheid vraagt nog wel om de nodige uitdagingen op het gebied van privacy, het verbinden van systemen en bescherming tegen hacking. Ondanks deze uitdagingen, die inherent zijn aan de opkomst van een nieuwe technologie, zijn de vooruitzichten beslist veelbelovend.

Over bond for web solutions Internet of things
Bond for web solutions komt uit Rotterdam en bestaat uit een gedreven team van zeven specialisten in user experience, webdevelopment en support met een rijk arsenaal aan developers wereldwijd. Bond for web solutions bouwt platformen; voor organisaties die werkzaam zijn in meerdere markten, merken, doelgroepen, talen en landen. Hoe geweldig is het om alle sites, apps en ‘things’ eenvoudig via één platform te kunnen beheren?