Wat doet een front end developer?

Een front end developer bouwt mee aan websites, als programmeur. Voor het gemak leggen we zijn werkzaamheden uit aan de hand van een websitegebruiker. Die surft naar een pagina op het internet en komt dan meteen in aanraking met wat zo'n developer doet. Deze ontwikkelaar heeft eenvoudigweg de codes ingetypt waardoor je ziet wat je ziet. Bijvoorbeeld een artikel op de site van deze krant. Of een recensie op Zoover, een site met reisaanbiedingen en recensies van like minded people, oftewel: 'mensen zoals jij'. Wat je ziet aan plaatjes en tekst, daar zit een front end developer achter.


Radartje in een groter geheel
Deze uitleg is natuurlijk heel kort door de bocht. En een front end developer is slechts een radertje in een groter geheel. Voor hem zit een grafisch ontwerper. Die tekent hoe de website eruit moet zien. De front end developer typt vervolgens de codes in - letters en cijfers - zodat de website eruit komt te zien zoals je hem voor je neus hebt.

Die codes raken aan een ander fenomeen dat nitwits uit de niet-programmeerbranche op deze manier vast wel begrijpen: de front end developer put uit verschillende programmeertalen.

Soms vraagt een bedrijf om een specifieke taal. Bijvoorbeeld Javascript of .Net. Sommige bedrijven laten de developers alle vrijheid in de keuze van hun taal. Dat kan onhandig zijn als de developer moet worden vervangen. Spreekt zijn opvolger dan wel dezelfde taal?

En ja, waar een front is, is ook een back
De achterkant, voor niet-computerfanaten. Een back end developer zorgt ervoor dat de informatie die zijn voorkantcollega's nodig hebben tevoorschijn komt. Met weer andere codes regelt de ontwikkelaar van de achterkant bijvoorbeeld de snelheid waarmee je de informatie die je zoekt ophaalt.

Heeft een bedrijf veel van dit soort medewerkers? Neem een internetwinkel met duizend medewerkers achter de schermen. Daarvan zitten er al gauw driehonderd op de ict-afdeling, onderverdeeld in veertig teams. En dat zijn dan veertig front end developers.

En hoe word je voorkant-ontwikkelaar? Op hbo-niveau kun je een studie technische informatica volgen. Of softwaredevelopment. Ook verschillende MBO's bieden dergelijke opleidingen aan.

[Volkskrant okt'16]