Wat is SSL, en waarom is het belangrijk?

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat verhoogt de veiligheid van een website of applicatie door de gegevens te versleutelen. Op deze manier kunnen de gegevens niet worden gelezen door andere. Dit is met name belangrijk voor websites waar de gebruikers kunnen inloggen met een wachtwoord, formulieren gebruiken of voor een webshop. Deze gegevens moeten goed beschermd worden.

Hoe herken ik een veilige website?

Een veilige website, die dus beschikt over een SSL-certificaat, wordt in de adresbalk aangeduid met ‘https’ in plaats van ‘http’. De extra ‘S’ staat voor secure en toont dus aan dat het om een veilige website of applicatie gaat. Na recente browser updates van Chrome en Firefox wordt het een stuk duidelijker gecommuniceerd naar de internetgebruikers. In de adresbalk wordt aangegeven of een site veilig is of niet.

  • Een veilige website laat een slotje zien met het woord ‘veilig’. Is je website niet veilig? Dan heb je een kans dat het je bezoekers afschrikt en je site niet wil gaan bezoeken. 
  • Een ‘i’ in een rondje geeft aan dat het niet veilig is om gevoelige informatie in te vullen, zoals wachtwoorden.
  • Een uitroepteken in een driehoek geeft aan dat de gehele website niet veilig is en dat je deze beter kunt vermijden.
  • Waarschijnlijk let je hier zelf ook al op als je een wachtwoord, persoons- of betaalgegevens moet invoeren. 

Bezoekers letten op de veiligheid van je website

Mensen zoeken altijd naar tekens van betrouwbaarheid op een website. Heeft een website de juiste keurmerken? Zijn er recensies door andere bezoekers over geschreven? En nu wordt de veiligheid dus ook steeds belangrijker. Moeten gebruikers op jouw website vertrouwelijke gegevens invullen? Zorg er dan voor dat je een SSL-certificaat hebt. Heb je dit nog niet? Probeer dit dan zo snel mogelijk te regelen. Zonder SSL-certificaat loop je bijvoorbeeld het risico dat bezoekers je site niet betreden en verkopen gaan dalen. Als je bezoekers zien dat de website niet veilig is, plaatsen ze geen bestelling. Niemand wil het risico lopen dat zijn of haar gegevens worden gestolen.

Beter gevonden worden

Er is nog een voordeel om te besluiten de site of applicatie extra te beveiligen met een SSL certificaat: ten eerste maakt een SSL-certificaat je website veiliger voor je bezoekers, maar daarnaast maakt het je website ook nog eens (iets) beter vindbaar. Google beloont veilige websites namelijk met een hogere score in de zoekresultaten. 

Wat kost een veilige SSL verbinding?

Wat kost een SSL certificaat? Aangezien een SSL certificaat een geautomatiseerde dienst is die standaard voor elke website geïmplementeerd kan worden zijn de jaarlijkse kosten relatief laag. De kosten van een SSL certificaat voor Wildcard en Extended Validation liggen een stuk hoger omdat hier minder vraag naar is en er vaak handmatige acties vereist zijn. 

De kosten voor een beveiligde verbinding staan in het document: hosting en certificaten.

Verschillende soorten SSL-certificaten

Er bestaan 3 verschillende soorten SSL-certificaten: domein, organisatie en uitgebreide validatie.

  • Een ‘domein validatie’ is het goedkoopste en voor veel websites biedt dit voldoende bescherming en is dit een prima oplossing. 
  • Voor webshops en websites die met vertrouwelijke informatie omgaan, is het aan te raden om minimaal voor een ‘organisatie validatie’ te kiezen, zodat er meer veiligheid kan worden gegarandeerd. 
  • De ‘uitgebreide validatie’ is het duurste SSL-certificaat en straalt het meeste vertrouwen uit door ook de bedrijfsnaam van de website in de adresbalk te tonen. Door dit extra beetje vertrouwen gaan consumenten eerder over tot een aankoop.

Maak je site veiliger voor je klant

Vandaag de dag is de beveiliging van websites erg belangrijk. Heb je nog geen SSL-certificaat? dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen. Je website of applicatie wordt een stuk veiliger en dat zal de klant ook waarderen. Als jouw bezoeker weet dat hij op een veilige site is geeft dit meer vertrouwen.


Te downloaden documenten