Welke voordelen heeft open source software?

Volgens een onderzoek van BigCommerce, heeft 96% van de Amerikanen met internettoegang, op enig moment in hun leven een online aankoop gedaan, en vier op de vijf (80%) hebben dat de afgelopen 30 dagen gedaan.

Online bezoekers van een online platform hebben duidelijke eisen en wensen. En de concurrentie is moordend. Een standaardoplossing is niet meer voldoende; een online platform moet kunnen meegroeien met steeds meer vragende klant en kunnen voorzien in een specifieke behoefte.

Bij het ontwikkelen van een online platformen kunnen organisaties kiezen voor een standaard oplossingen of een online platform wat ‘open’ is.

Wat zijn gesloten systemen?

Een belangrijk kenmerk van een gesloten systeem is dat de code niet beschikbaar is. Er is sprake van gepatenteerde software en die is van de leverancier. Ontwikkelaars mogen niet bij de code om daar iets aan te passen. En met licentie-software mag je de software gebruiken, niet aanpassen. Misschien een beetje - en dat is in deze tijd niet voldoende. De klant vraagt en u moet leveren. Dus aan een specifieke wens van een klant, kan je als organisatie niet voldoen. 

Een ander belangrijk punt is dat de software vaak gemaakt is door één bedrijf. Je kan, indien er sprake is van spanning in de relatie, niet eenvoudig van leverancier wisselen. Je zit vast.

 

Wat is een Open Source oplossingen?

Bij een open source oplossing heeft iedereen toegang tot de code. Ontwikkelaars mogen de code vrij gebruiken. Als bedrijf betaal je voor de diensten. Zo kan een ontwikkelaar wél voorzien in een bepaalde behoefte. Dit geeft bedrijven de vrijheid om aanpassingen te realiseren waar klanten om vragen. Daarnaast is er keuzevrijheid en kan een bedrijf een ontwikkelaars kiezen die bij de organisatie past.

 

Wat zijn voordelen van werken met Open Source oplossingen?

Open Source oplossingen bieden de volgende voordelen voor organisaties:

 

Keuzevrijheid

Zoals gezegd is een bedrijf vrij om te kiezen met welke ontwikkelaar(s) zij in zee gaan. Als bedrijf wordt je niet verplicht te kiezen voor één aanbieder. Wereldwijd werken duizenden bedrijven en ontwikkelaars met open source platformen. Een bedrijf kiest zelf welke partijen ondersteunen bij het bouwen en onderhouden van een ‘eigen’ online platform. En loopt het een keer spaak, kan er makkelijk van leverancier gewisseld worden zodat doorontwikkelingen aan het platform géén gevaar loopt.

 

Stabiel platform

Een open source community is een wereld op zich; met leden, afspraken, ontmoetingen, etc. De leden van de community zijn met elkaar verantwoordelijk voor het platform. Binnen een community zijn er duidelijke afspraken om toezicht te houden zodat het een stabiel en veilig platform blijft. Hoge kwaliteit en een stabiel platform moeten gewaarborgd blijven. Nieuwe functionaliteiten die aan het platform worden toegevoegd, moeten voldoen aan hoge kwaliteitsgaranties, vastgelegd in internationale afspraken, anders val je buiten de boot.

 

Oneindig veel kennis en ervaring

Een organisatie die kiest voor een open source platform heeft de beschikking over onbeperkte resources. Doordat er wereldwijd door vele partijen aan de software wordt gewerkt, is er keuze in overvloed. Daarnaast wordt er in een community veel specifieke kennis gedeeld, zodat voor elke vraag of uitdaging wel een antwoord is. Een mooi voorbeeld zijn de vele ‘events’ die wereldwijd worden gehouden waar ontwikkelaars van een open source platform elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen.

 

Rijk aan functionaliteiten

Een ander kenmerk van open source software is dat er binnen de community tal van plug-ins of modules zijn ontwikkeld die aanvullende functionaliteiten bieden. Dat geeft het onderscheidende vermogen . Met modules kan een platform worden uitgebreid om zo te voorzien in specifieke behoefte van de gebruikers. 

 

Reputatie van een ontwikkelaar

Belangrijk bij het selecteren van de juiste modules is dat een organisatie moet letten op de kwaliteit en reputatie van een ontwikkelaar. Tweede aandachtspunt is de noodzaak dat gekozen modules in samenhang opereren in uw digitale platform. Met samenhang wordt bedoelt het prettige gebruik en integriteit van data. Daar zijn de al eerder genoemde afspraken binnen een community de kritische succesfactor.

 

Integraties

Het koppelen van externe systemen binnen een organisatie is aan de orde van de dag. Binnen een gesloten systeem ben je afhankelijk van de leverancier. Open source software is gemaakt om samen te werken, want vanuit het ‘open’ karakter van open source platformen, is er bij de bouw van het platform al rekening gehouden om integraties tot stand te brengen. Dat maakt het koppelen met andere systemen in de basis al veel eenvoudiger en minder tijdrovend.

 

Uitbreidingen of maatwerk

De kern van een open source platform is de code. De code wordt gedeeld en kan worden uitgebreid. En open source community ontwikkelt succesvolle maatwerk oplossingen op een stabiel platform. Er bestaat een stabiel platform veel basis functionaliteiten. Moet er maatwerk gemaakt worden zijn er tal van ontwikkelaars die het platform kunnen voorzien van aanvullende functionaliteiten of koppelingen.

 

Geen licentiekosten

Een open source platform is gratis in gebruik en kent geen licentie. De broncode is vrij toegankelijk en te wijzigen. De kosten voor een ‘eigen’ platform bestaan uit eenmalige implementatiekosten en hosting. Zelfs bij de meer complexe oplossingen zijn de kosten laag. Indien het platform uitgebreid moet worden met plug-ins of een maatwerkoplossing zijn de kosten lager dan bij een gesloten systeem. Soms wordt er betaalt voor het gebruik van een module of aanvullende functionaliteit.

 

Veiligheid en stabiliteit

Het idee dat open source minder beveiligd is dan een gesloten software, is een misvatting. In werkelijkheid garandeert het hebben van een open source community met duizenden ontwikkelaars een veel veiliger platform. Leden van de community vinden weeffouten en brengen patches en updates uit om nieuwe beveiligingsproblemen snel op te lossen. Wellicht zouden deze in een gesloten systeem onopgemerkt blijven.

 

Conclusie

Een gesloten systeem is gemaakt om bedrijfskritische processen te vereenvoudigen en te digitaliseren. Dat levert u voordeel op. Dat kan gerealiseerd worden met een gesloten systeem met gepatenteerde en gelicenseerde software. 

Met een flexibel en veilig open source platform kan een organisatie inspelen op de steeds veranderende vraag van klanten. Dit tegen een lagere prijs, terwijl er voldoende ruimte is voor betere maatwerkoplossingen en integraties.

 

Meer informatie of contact? 
Heeft u vragen of wilt u advies dat is toegesneden op uw specifieke situatie? Vraag het een bond specialist.
Bel Martijn Verbeek via +31(0)10-7371750 of mail martijnverbeek@bondforwebsolutions.nl