WordPress of DNN? de CMS'en vergeleken

WordPress en DNN (DotNetNuke) en zijn de twee wat grotere Content Management Systemen (CMS) die bedrijven kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van sites. Wordpress is ruim geaccepteerd, heeft een groot marktaandeel en wordt gebruikt voor de wat eenvoudigere sites. DNN wordt meer ingezet voor de zakelijke markt - waar er duidelijk andere eisen en behoeftes zijn.

Voor zakelijk gebruik

Het grootste verschil tussen DNN en WordPress is dat WordPress oorspronkelijk een blogplatform is. De afgelopen jaren is het gebruik van WordPress sterk toegenomen. Dat is bekend. Om een meer complexere site en applicatie te ontwikkelen in WordPress, ligt niet voor de hand. Als een organisatie gaat groeien, loop je al snel tegen het plafond aan en de mogelijkheden zijn dan beperkt. DNN wordt daarentegen gezien als een professioneel en bedrijfsgericht platform.

User Experience

De manier van content bewerken is binnen DNN een stuk gebruiksvriendelijker. De gebruiker kan modules op de pagina zelf bijwerken, meteen bekijken en eventueel doorgaan met bewerken. Sommige mensen houden van deze ‘What you see is what you get’ manier, terwijl anderen voorkeur hebben aan de beheeromgeving van WordPress. WordPress heeft de zogenoemde ‘front-end’ gescheiden gehouden waardoor er altijd vanuit het beheerscherm bewerkt moet worden.

Rechten, rollen en gebruikers

De rechtenstructuur van DNN is flexibeler dan WordPress. Beheerders kunnen verschillende rechten en rollen per gebruiker en per module toewijzen. WordPress kan zo’n flexibele structuur alleen verkrijgen door middel van plug-ins.

Schaalbaarheid en plug-ins

Beide systemen zijn gemaakt om uit te kunnen breiden. Een groot deel van de WordPress modules is echter ontwikkeld door enthousiastelingen die deze (vaak gratis) beschikbaar stellen, maar waardoor de kwaliteit sterk kan verschillen. Stopt de ontwikkelaar dan kan de plug-in problemen (gaan) geven op uw website. De modules voor DNN zijn voornamelijk gemaakt en onderhouden door professionele commerciële bedrijven die ondersteuning en garantie bieden. Uitbreidingen zijn voor beide systemen gemakkelijk te installeren. 

Eigendom en community

WordPress heeft veruit de grootste community met gebruikers die actief bijdragen en aanvullende modules ontwikkelen. De community of gebruikersgroep van DNN is minder groot. 

De NL/BE van de DNN gebruikersgroep is vrij actief en komt regelmatig bij elkaar. In 2018 zelfs bij bond for web solutions in Rotterdam. Zowel WordPress als DNN hebben een open source of community edition die vrij door ontwikkelaars is aan te passen. Aanpassingen aan de basis zijn echter nooit aan te raden omdat deze bij een nieuwe versie verloren zullen gaan. 

WordPress valt onder de GPL-licentie en DNN onder de MIT-licentie. Vergeet even de afkortingen: dit houdt in dat u uw maatwerk voor DNN in juridisch eigendom kan houden en niet hoeft vrij te geven. Dat is voor een eigen zakelijk platform uiteraard een belangrijk verschil, het is tenslotte uw platform.

Veiligheid en onderhoud

WordPress is het meest gebruikte CMS-systeem ter wereld en daarmee ook het meest interessant voor kwaadwillende. Als u Wordpress gebruikt weet u dat natuurlijk al. Vanwege de vele versies en talloze modules kan een lek ook op talloze plaatsen ontstaan. DNN gaat uit van een basis waarin veel veiligheidsconcepten al standaard zijn geïntegreerd (Microsoft .NET Technologie). 

Het securityteam van DNN is zeer ervaren en via het security bulletin bent u altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en updates. Er zijn minder “breaking” updates en de meeste modules in DNN worden over het algemeen snel bijgewerkt voor de laatste versies.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Beide systemen hebben voldoende gereedschappen om invloed te hebben op de vindbaarheid van uw site of applicatie. Het is bij beide systemen toch van belang regelmatig een goede configuratie af te stemmen en periodiek analyses uit te voeren. De vraag is: hoe preseteert uw site en hoe relevant is de inhoud van uw pagina's. SEO of zoekmachine optimalisatie is niet alleen techniek. Het schrijven van de juiste (relevante) content, sociale activiteit en verhogen uw reputatie of bekendheid is minstens zo belangrijk. Bond for web solutions helpt u graag.

Workflow

Bij het beheren en onderhouden van een site of intranet zijn er vaak meerdere beheerders of redacteuren. Om het proces van verzamelen, redigeren en publiceren van nieuwe content wordt vaak gebruik gemaakt van 'workflow'. Als eigenaar van een site of intranet wil je grip hebben, om dit vaak complexe systeem met redacteuren en afdelingen, in goede banen te leiden. Voorbeeld: wie heeft welke content, wanneer op een pagina geplaatst of ik wil graag een vorige versie van een stuk tekst terugzetten in een vorige versie. 

Dit zijn voorbeelden waarom DNN meer wordt gezien als meer bedrijfsgericht of zakelijk platform. DNN biedt standaard verschillende workflow mogelijkheden. WordPress heeft dit niet en moet met plugins van verschillende ontwikkelaars gerealiseerd worden.

Conclusie

WordPress is een bekend content management systeem, is goedkoop, en wordt gebruikt voor kleine en standaard websites. Er zijn een aantal veiligheidsrisico’s en de gebruiker is vaak afhankelijk van externe plug-ins van een veelvoud van ontwikkelaars. 

DNN is meer geschikt voor een professionele website of zakelijk platform, waarbij de stabiliteit en veiligheid het meest in het oog springt. Bij WordPress ben je eerder gelimiteerd door de grenzen van het CMS. 

 

Loopt u ook tegen de grenzen op van Wordpress? en wilt u het eens hebben over een open, stabiel en vooral veilig zakelijk platform? We helpen u graag.