Een front-end developer bouwt en ontwikkeld mee aan sites en applicaties. Voor het gemak leggen we zijn of haar werkzaamheden uit aan de hand van een bezoeker van een site.
Een bezoeker gaat naar een site, pagina of appicatie en komt meteen in aanraking met wat een front-end developer doet. Een front-end developer schrijft codes die het mogelijk maken een pagina te zien en te ervaren. Eenn front-end developer is verantwoordelijk voor de prettige gebruikerervaring van een site, platform of applicatie.
Radartje in een groter geheel
Een front-end developer is slechts een radertje in een groter geheel. In eerste instantie wordt een ontwerp van een site, pagina of applicatie vormgegeven. Dat doet een UX designer. Een UX designer ontwerpt en tekent hoe de applicatie eruit gaat zien en hoe de werking precies is. De front-end developer schrijft codes, maakt gebruikt van bibliotheken of frameworks om snel tot een resultaat te komen.
Framework
We hebben het hier natuurlijk over een software framework. Een framework vormt de basis van een applicatie. 'Framework' bestaat uit twee woorden, namelijk frame + work. Eigenlijk zegt dit al wat het betekent: het woord framework zegt dat je binnen een frame werkt.
Binnen een framework kan je zelf code schrijven om een bepaalde software applicatie te maken. Wel zijn er standaarden waar een programmeur zich aan moet houden. Een programmeur wordt gedwongen zich aan de standaarden of afspraken van het framework te houden, anders gaat het fout. Een framework helpt een front-end developer om vanuit een set van afspraken, een bibliotheek - snel en zonder fouten - een goede, consistente basis neer te zetten voor een applicatie.
Als frond-end developer hoef je door het gebruik van een framework niet opnieuw het wiel uit te vinden. Een framework kan bijvoorbeeld zorgen voor een knop, waardoor de applicatie makkelijk sluit. Dit is ook prettig voor eindgebruikers, omdat de knop in alle applicaties, gebouwd met hetzelfde framework, op dezelfde manier werkt, de consistentie.
Je roept bijvoorbeeld een function aan binnen het framework, die de werking van de knop verder afhandelt. Je hoeft niet heel de functie zelf te schrijven. Een programmeur kan zich daarom meer op de details van een applicatie richten, in plaats van op de basiswerking. Dit scheelt veel tijd.
In zijn of haar werk maakt een frond-end gebruik van meerdere standaarden, afspraken en frameworks.
Soms vraagt een bedrijf om een specifieke taal. Bijvoorbeeld Javascript of .Net. Sommige bedrijven laten de developers alle vrijheid in de keuze van hun taal. Dat kan onhandig zijn als de developer moet worden vervangen. Spreekt zijn opvolger dan wel dezelfde taal?
En ja, waar een 'front' is, is ook een 'back'
De back-end oftewel de achterkant, zorgt dat informatie ook daadwerkelijk wordt getoond. Ander voorbeeld: de back-end developer regelt in de achterkant ook de snelheid of performance va een applicatie. Zodat de gebruikerervaring voor de bezoeker toeneemt.
En hoe word je front-end developer? Op het HBO kun je een studie technische informatica volgen. Ook verschillende MBO's bieden dergelijke opleidingen aan.