Evenementen

Door de huidige omstandigheden kiezen we er als bond voor om op dit moment niet deel te nemen aan fysieke events, hoe spijtig we dat ook vinden. Veiligheid en gezondheid van onze mensen en klanten staan voorop. Maar dit betekent niet dat we stilletjes afwachten. Integendeel!

Digitaal is er namelijk ook ontzettend veel mogelijk qua evenementen. Zo zijn wij het komende jaar op verschillende virtual events aanwezig en hebben we zelf ook een aantal toffe online events op de planning staan. Laat je vanuit je eigen stoel informeren en inspireren, en praat mee via onze interactieve platformen.

Wat is een digitale leeromgeving?

Wat is een digitale leeromgeving?

Het probleem dat veel studenten en opleiders ervaren, is de moeilijkheid om lesmateriaal, taken en communicatie efficiënt te organiseren, vooral op afstand. Dit kan leiden tot verwarring, irritaties en een verlies van motivatie. Een digitale leeromgeving is één centrale plek waar al het ‘leren’ bij elkaar komt.

Een digitale leeromgeving biedt een oplossing voor deze problemen door alle nodige hulpmiddelen en materialen op één plek te verzamelen. Hier kunnen studenten of medewerkers eenvoudig toegang krijgen tot interactief lesmateriaal, opdrachten inleveren, feedback ontvangen en communiceren met hun opleiders en medestudenten. 

Voor opleiders is het eenvoudig om cursusinhoud te beheren, de voortgang van studenten te volgen en effectief feedback te geven.

In dit artikel leggen we uit wat een digitale leeromgeving is en wat je moet weten om het effectief in jouw organisatie in te zetten. 

Wat is een digitale leeromgeving?

Een digitale leeromgeving is een educatief platform waar deelnemers tijd- en plaats onafhankelijk kunnen leren. Dit kan een e-learning zijn, die geheel zelfstandig doorlopen kan worden of een cursus waarbij je samen met andere deelnemers allerlei opdrachten uitvoert.

Docenten volgen jouw leerproces en sturen bij indien nodig. Met een online leeromgeving kan je online onderwijs effectief en gestructureerd aanbieden aan medewerkers, partners of klanten.

Vaak wordt ook gesproken over een online leeromgeving, llo of een elektronische leeromgeving. Dit is allemaal hetzelfde.

Waarom een online leeromgeving opzetten?

Er zijn verschillende overwegingen waarom je een online leeromgeving wil maken. Dit hangt af van jouw doel met de leeromgeving. Hieronder volgen een aantal praktijksituaties van bond, waar klanten een online leeromgeving hebben gemaakt.

Kosten besparen: Neem een zorgorganisatie waar sprake is van verloop van medewerkers en met meerdere locaties. Via een online leeromgeving is het mogelijk om (nieuwe) medewerkers snel de juiste kennis bijbrengen en te toetsen of ze het geleerd hebben. Je bent geen kosten kwijt aan het huren van leslokalen en (externe) trainers. Of medewerkers hoeven niet samen te komen ergens buiten kantoortijd. Dat scheelt tijd en is ook prettiger omdat de leertijd zelf kan worden ingepland.

Flexibiliteit en toegankelijk: Bij een internationaal opererende multinational werken de medewerkers continue en in wisselende roosters. De digitale leeromgeving is 24×7 beschikbaar en medewerkers kunnen op elk gekozen moment inchecken op het leerplan. Dat kan ook op elk gekozen apparaat of taal.

Geld verdienen: Je eigen online leeromgeving kan ook lucratief zijn. Bedenk dat als je de leercontent eenmalig gemaakt hebt, dat deze oneindig verkocht kan worden. Hoe anders is dat bij een boek die je telkens moet drukken, transporteren en in winkels moet verkopen. Bij online uitgeven kan je heel makkelijk opschalen terwijl de kosten amper stijgen.

Concurrentievoordeel: met een online leeromgeving zorg je voor de ontwikkeling van medewerkers met persoonlijke leerpaden en de mogelijkheid tot blended learning. Verkoop je e-learning aan jouw klanten, dan zullen zij een mooi ingerichte leeromgeving zeker als innovatief en eigentijds ervaren. Ook waarderen jouw klanten dat ze tijd- en plaats onafhankelijk kunnen leren.

Meerwaarde van klassikale en online trainingen: Mensen leren meer als ze ook tussen de klassikale lessen een aantal online opdrachten krijgen. Opleidingsinstituten weten steeds beter deze mix te vinden waardoor ook de tevredenheid over de opleidingen toeneemt. Denk ook aan het voordeel dat het kennisniveau voorafgaande van een les voor iedereen gelijk is, nadat ze de online (voor)training met succes hebben afgerond.

Voortgang en feedback: Docenten in het onderwijs willen hun studenten volgen in hun leerproces. In de online leeromgeving krijgen docenten inzicht in de vorderingen en kunnen ze bepalen welke extra ondersteuning nodig is. Studenten ontvangen geautomatiseerde feedback in de toetsen die ze maken in de leeromgeving en ze geven elkaar feedback in het leerproces.

Wat zijn de voordelen van een online leeromgeving?

Een digitale leeromgeving biedt tal van voordelen voor zowel studenten, edewerkers als docenten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Altijd en overal toegang: Studenten en docenten kunnen op elk moment en vanaf elke locatie toegang krijgen tot lesmateriaal en opdrachten. Dit maakt leren flexibeler en toegankelijker.
  • Gepersonaliseerd leren: Digitale leeromgevingen kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van studenten. Dit betekent dat elke student op zijn of haar eigen tempo kan leren en specifieke ondersteuning kan krijgen waar nodig.
  • Kostenbesparing: Hoewel de initiële investering in digitale tools en platforms hoog kan zijn, kunnen scholen en universiteiten op de lange termijn kosten besparen op zaken zoals printen, reizen en fysieke opslag.
  • Interactiviteit en betrokkenheid: Digitale leeromgevingen bieden interactieve elementen zoals quizzen, simulaties en video’s, die het leren leuker en boeiender maken. Dit kan de betrokkenheid van studenten vergroten.
  • Efficiënte communicatie: Met functies zoals chat, forums en e-mail kunnen studenten en docenten gemakkelijk en snel met elkaar communiceren. Dit bevordert een betere samenwerking en ondersteuning. 
  • Veilige opslag van gegevens: Digitale leeromgevingen bieden een veilige plek voor het opslaan van waardevolle kennis en gegevens. Dit vermindert het risico op verlies van belangrijke informatie.
  • Actuele informatie: Lesmateriaal kan eenvoudig worden bijgewerkt en aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Dit zorgt ervoor dat studenten altijd toegang hebben tot de meest recente informatie.

Deze voordelen maken digitale leeromgevingen een waardevolle aanvulling op het traditionele onderwijs en helpen bij het voorbereiden van studenten op een steeds digitaler wordende wereld.

Verschil tussen online, elektronische en digitale leeromgeving?

Ben je nieuw in deze wereld van online leren? Dan kom je ongetwijfeld veel verschillende termen en afkortingen tegen. Zijn er verschillen en overeenkomsten? En waar staan die afkortingen nu voor?

  • leermanagementsysteem (LMS)
  • elektronische leeromgeving (ELO)
  • digitale leeromgeving (DLO)
  • online academie
  • online leeromgeving
  • e-learning platform
  • Learning Experience Platform (LXP)
  • Moodle of Canvas; is een open-source leeromgeving, veel gebruikt in de academische wereld. 

Waar moet je op letten bij het opzetten van een online leeromgeving?

Bij het opzetten van een online leeromgeving zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten:

  • Doelgroep en behoeften: Begrijp wie je doelgroep is en wat hun specifieke behoeften zijn. Dit helpt bij het ontwerpen van een leeromgeving die aansluit bij hun verwachtingen en leerstijlen. Voorbeeld: er zit een groot verschil in leerstijlen, probeer die zo goed mogelijk te begrijpen.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Zorg ervoor dat de leeromgeving intuïtief en gemakkelijk te navigeren is. Een gebruiksvriendelijke interface verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid van de gebruikers. Tip: neem de studenten mee in de ontwikkeling van jouw digitale leeromgeving.
  • Content kwaliteit: De inhoud van de cursussen moet van hoge kwaliteit zijn, actueel en relevant. Gebruik verschillende soorten media zoals video’s, quizzen en interactieve elementen om de leerervaring te verrijken. Tip: en herzie de inhoud van het aanbod periodiek.
  • Technische infrastructuur: Kies een betrouwbaar platform dat schaalbaar is en de nodige technische ondersteuning biedt. Zorg ervoor dat de leeromgeving goed functioneert op verschillende apparaten en browsers. En vaker gezegd: let op voor een zogenaamde ‘vendor lock-in’, wordt niet afhankelijk van de leverancier. Dat kan pijn gaan doen.
  • Beveiliging en privacy: Bescherm de gegevens van je gebruikers door te voldoen aan de relevante privacywetgeving en door gebruik te maken van beveiligde verbindingen en opslagmethoden.
  • Evaluatie en feedback: Implementeer mechanismen voor het verzamelen van feedback van gebruikers en het evalueren van hun voortgang. Dit helpt bij het continu verbeteren van de leeromgeving en de inhoud.
  • Ondersteuning en training: Bied voldoende ondersteuning en training aan zowel docenten als studenten om hen te helpen optimaal gebruik te maken van de leeromgeving.
  • Kosten en budget: Houd rekening met de kosten voor het opzetten en onderhouden van de leeromgeving. Dit omvat licentiekosten, ontwikkelingskosten en eventuele kosten voor technische ondersteuning.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten, kun je een effectieve en efficiënte online leeromgeving creëren, die voldoet aan de behoeften van je gebruikers en bijdraagt aan hun leerervaring.

Welke functionaliteiten kan een digitale leeromgeving hebben?

Een digitale leeromgeving moet verschillende functionaliteiten bieden om effectief te zijn voor zowel studenten als docenten. Hier zijn enkele essentiële functionaliteiten:

  • Lesmateriaal en inhoud: De mogelijkheid om diverse soorten lesmateriaal te uploaden en te delen, zoals teksten, video’s, audio, en interactieve elementen. Zonder veel kennis van de docenten te verwachten.
  • Toetsen en evaluaties: Tools voor het maken en afnemen van toetsen, quizzen en andere evaluatievormen. Dit helpt bij het meten van de voortgang en prestaties van studenten. Denk ook aan het inzetten van mini-quizjes; even snel toetsen of een cursist een deel goed heeft begrepen.
  • Communicatie: Functionaliteiten zoals e-mail, discussiefora, chat en feedbackinstrumenten om de communicatie tussen studenten en docenten te faciliteren. Voorbeeld: een notificatie geven als het nagekeken werk beschikbaar is.
  • Beheer van leeractiviteiten: Mogelijkheden om leeractiviteiten te plannen, beheren en volgen. Dit omvat het bijhouden van aanwezigheid, het inleveren van opdrachten en het geven van cijfers. Of het automatisch afgeven van een certificaat of toekennen van accreditatiepunten.
  • Samenwerking: Tools die samenwerking tussen studenten bevorderen, zoals groepsprojecten, gedeelde documenten en samenwerkingsruimtes. Vergeet niet dat dat als groepjes bij elkaar zitten er ook geleerd wordt. Misschien soms beter zelfs.
  • Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid: Een intuïtieve interface die gemakkelijk te navigeren is, en toegankelijkheid voor studenten met verschillende behoeften. 
  • Integratie met andere systemen: De mogelijkheid om te integreren met andere systemen en tools, zoals bibliotheken, databases en externe leerbronnen. En een automatische controle van beschikbaarheid van de externe bronnen voorkomt veel hoofdpijn.
  • Beveiliging en privacy: Robuuste beveiligingsmaatregelen om de gegevens van gebruikers te beschermen en te voldoen aan privacywetgeving. Wat ga jij allemaal bijhouden, met welk doel en voor welke periode ben je van plan deze data te bewaren?
  • Mobiele toegang: Ondersteuning voor mobiele apparaten zodat studenten en docenten altijd en overal toegang hebben tot de leeromgeving.
  • Analysetools: Functionaliteiten voor het analyseren van leerdata om inzicht te krijgen in de prestaties en betrokkenheid van studenten.

Door deze functionaliteiten te integreren, kan een digitale leeromgeving een effectieve en efficiënte leerervaring bieden die aansluit bij de behoeften van zowel studenten als docenten. 

Welke leeractiviteiten ga je gebruiken in je online leeromgeving? 

Voordat je deze vraag beantwoord, kijk je eerst naar didactische kenmerken van jouw deelnemers en de lesstof. Wat zijn de favoriete leerstijlen, is het kennis of vaardigheden die aangeleerd worden, hoe bepaal je of de leerdoelen behaald zijn? Heb je hier een goed beeld van, dan weet je ook welke functionaliteit jouw nieuwe leeromgeving moet hebben.

Maak de leeromgeving onderdeel van jouw marketingstrategie

Als jij met de online leeromgeving geld wil verdienen, dan moet je zeker deze tips ter harte nemen. Jouw leeromgeving is namelijk een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie. Zorg dat je de volgende zaken geregeld hebt zodat iedere klant direct jouw onderneming herkent. 

Het integreren van een digitale leeromgeving in je marketingstrategie kan je helpen om je merk te versterken, klantenbinding te verbeteren en nieuwe klanten aan te trekken. Hier zijn enkele stappen om dit effectief te doen:

  • Bepaal je doelstellingen: Definieer duidelijk wat je wilt bereiken met de digitale leeromgeving. Dit kan variëren van het verbeteren van klanttevredenheid tot het verhogen van de verkoop of het versterken van je merk. Waarom ben jij anders?
  • Creëer waardevolle inhoud: Ontwikkel educatieve en waardevolle content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Dit kan bestaan uit cursussen, webinars, tutorials, en e-books. Hoe uniek ben jij met het aanbod?
  • Gebruik 'content' marketing: Promoot je digitale leeromgeving via blogs, social media, nieuwsbrieven en andere content marketing kanalen. Zorg ervoor dat je content SEO-geoptimaliseerd is om organisch verkeer aan te trekken.
  • Bied exclusieve toegang: Geef klanten exclusieve toegang tot bepaalde delen van de leeromgeving als onderdeel van een loyaliteitsprogramma of als beloning voor aankopen. Dit kan de klantbinding versterken. Je kan ook starten als een serviceproduct. Maar hoe bouw je dat dan verder uit tot ook daadwerkelijke inkomsten?
  • Integreer met CRM: Koppel je digitale leeromgeving aan je Customer Relationship Management (CRM) systeem om inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van je klanten. Dit helpt bij het personaliseren van marketingcampagnes.
  • Gebruik data en analytics: Analyseer de gegevens van je leeromgeving om te begrijpen welke content het meest effectief is en waar verbeteringen nodig zijn. Gebruik deze inzichten om je marketingstrategie aan te passen. (en je aanbod te verbeteren).
  • Samenwerkingen en partnerschappen: Werk samen met andere bedrijven of influencers om je leeromgeving te promoten. Dit kan je bereik vergroten en nieuwe doelgroepen aantrekken. Is er een boogbeeld binnen jouw organisatie of branche? 
  • Feedback en verbetering: Verzamel feedback van gebruikers om de leeromgeving continu te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de omgeving relevant en waardevol blijft voor je doelgroep.

Door deze stappen te volgen, kun je een digitale leeromgeving effectief integreren in je marketingstrategie en zo je merk versterken en je klantenbestand uitbreiden en geld te verdienen. 

Bond for web solutions helpt jou met het maken van jouw digitale leeromgeving.

Wil jij een vliegende start maken? Kies dan voor bond en onze jarenlange expertise bij het maken van digitale leeromgevingen. Wij hebben vele implementaties uitgevoerd bij kleine en grote organisaties in het bedrijfsleven, gezondheidszorg, overheid, non-profit en onderwijs. Wij zijn specialist en onze klanten waarderen onze werkwijze. bond leert jou werken met jouw digitale leeromgeving, zodat je zoveel mogelijk zelf kan doen.

Waarom kiezen voor bond als partner voor jouw digitale leeromgeving?

  • Meeste functionaliteit; 100+ standaard functionaliteiten
  • Schaalbaar: van 50 tot 500.000+ gebruikers, van 1 tot 100.000+ cursussen
  • Geoptimaliseerd voor mobile, volledig responsive design, toont goed op telefoon, tablet en computer
  • Duurzame aanpak; Stap-voor-stap ontwikkelen, start met een workshop en bouw snel een MVP (werkbare demo)
  • Wij leren jou hoe het werkt
  • Open-source; Geen licentiekosten, maakt jouw leeromgeving uitermate schaalbaar.
  • Ontzorging; bond ontzorgt jou met de technische kant. We automatiseren jouw workflow waar mogelijk.
  • Veiligheid; bond voldoet aantoonbaar aan de AVG

Waarom bond als partner voor jouw leeromgeving?

Met 25 jaar ervaring met het implementeren en hosten van online leeromgevingen heeft bond veel kennis en ervaring opgebouwd. Dit is een groot voordeel voor jouw organisatie. Wij ontzorgen jou met de technische kant en jij richt je op het verzorgen van online onderwijs.

Jouw online leeromgeving staat veilig bij bond. Wij zijn Microsoft Partner. 

Heb je al zin om samen met ons jouw leeromgeving online te maken? Neem dan snel contact op!